افزایش نقش خانواده در برنامه های پیشگیری از مصرف مواد مخدر در مدارس
اهمیت والدین در پیشگیری از مصرف مواد مخدر انکارناپذیر است. سست شدن بنیان خانواده و خارج شدن آن از شکل سنتی، عامل مهمی در افزایش مصرف سیگار، الکل و مواد غیرقانونی است. خانوادههای مدرن در مقایسه با خانوادههای سنتی فاقد شبکه خانوادگی گسترده و ارتباطات قوی هستند. مدارس و معلمان باید تشویق شوند که با اعضای خانواده متحد شده و تربیت، اخلاق و رشد اجتماعی مثبتی در دانشآموزان ایجاد نمایند.
والدین علیرغم میل خود، درگیری در فعالیتهای مدرسه را دشوار مییابند. به دلیل محدودیت زمان والدین و همچنین وجود والدینی که طلاق گرفتهاند و یا جدا زندگی میکنند، والدین زمان کمی با کودکانشان سپری میکنند. آمارها نشان دادهاند که والدین امروزی مدت زمان بیشتری را در محیط کار سپری میکنند. و اینها عواملی هستند که بهکارگیری راهبردها و ایدههایی را برای فرزندپروی مؤثر، ضروری میسازند.
همچنین، مدارس و معلمان امروزی وظایف و مسئولیتهای بیشتری نسبت به گذشته دارند. بنابراین، مدارس نمیتوانند تمام بار مسئولیت مستحکم کردن خانوادهها را بر عهده گرفته و مسئولیتهای تحصیلی و فوق برنامه خود را در اولویت بعدی قرار دهند. مدارس با اتخاذ رویکردهای پیشگیری مؤثر میتوانند به خانوادهها کمک کنند که از مصرف مواد مخدر و تخلف پیشگیری کنند. اما مدارس نیز مانند والدین به کمک نیاز دارند. بهترین راه حل برای مدارس و والدین این است که برای کار کردن در کنار یکدیگر سرمایهگذاری کنند. مدارس میتوانند مکانی برای ملاقات خانوادهها و عموم فراهم کنند تا زمینهای برای رشد و تعدیل راهبردهای یاریرسانی به دانشآموزان مهیا شود.
والدین میتوانند منبع مهمی برای سازماندهی و بسیج نیروهایی برای پیشگیری از مصرف مواد مخدر باشند. برای مثال، اگرچه رابطه کودک با دوستان معتاد عامل خطر مهمی برای مصرف مواد است، اما مشخص شده است که تقبیح و عدم تأیید مصرف مواد یا دوستان معتاد توسط والدین عاملی است که نوجوانان را از مصرف مواد مخدر منع میکند. تفکیک و سستی بنیان خانواده و روابط والد- فرزند ضعیف، در قلب علل مصرف مواد مخدر توسط نوجوانان قرار میگیرند.
پژوهشها نشان میدهند که چگونه خانوادهها به پیشگیری کمک میکنند. خانوادههای مستحکم همراه با روابط خوب و صمیمی، فرزندان را در برابر مصرف مواد مخدر حفاظت میکنند. خانوادههایی که در آنها والدین از اعمال و فعالیتهای فرزندانشان و افرادی که با آنها معاشرت میکنند آگاه هستند، فرزندان عاری از مصرف مواد مخدر تربیت میکنند. والدین زمانی به پیشگیری از مصرف مواد کمک میکنند که خود با عدم مصرف سیگار، الکل یا مواد غیرقانونی الگوی خوبی برای فرزندان فراهم کنند. والدینی که به طور عملی عدم تأیید خود از مصرف مواد مخدر را نشان میدهند، کمتر احتمال دارد که فرزندانی معتاد پرورش دهند.
اهمیت والدین در رشد کودک و نقش اساسی عوامل خانوادگی، در همه نظریههای روانشناسی رشد تأیید شده است. متغیرهای خانوادگی، پیشبینیکننده نیرومندی برای رفتارهای ضداجتماعی یا بزهکارانه هستند. برخی عقیده دارند که نفوذ والدین با افزایش سن کمتر میشود. اما، پژوهشهای بزرگ مقیاس نشان دادهاند که نقش والدین و حمایت آنها مهمترین عامل حمایتی در پیشگیری از مصرف مواد مخدر در جوانان است. برای دختران، این عامل نیرومندتر است. هنجارهای همسالان و مصرف مواد مخدر توسط همسالان فوریترین دلیل برای آزمایش این مواد است. اما، تصمیم نوجوانان برای ارتباط با دوستان معتاد تحت تأثیر نگرشهای والدین درباره مصرف الکل و مواد مخدر قرار دارد. بنابراین، در برنامههای پیشگیری مدارس، حضور والدین ضروری است
نظرات شما عزیزان: